Kivétel


"… hogy szabály lesz-e az emberből vagy kivétel, az is apró tárgyaktól függ. Még a biblia mindentudó szerzői is úgy tudják, hogy Isten kiváló tervei az emberiséggel elcsúsztak az almaügyön. Lehet, hogy az egész világ sorsát a tárgyak intézik.
(Lénárd Sándor: Egy nap a láthatatlan házban)

Milyen jó volna bölcsnek lenni, tudni, merre megy majd az út, a sötétség felé kanyarodik-e vagy egy napfényes rét felé, de nem lehet tudni. Nem lehet tudni, mert elénk gurulhat egy alma, egy szikla Sziszifusz kezéből, esetleg egy kézigránát. A Föld milliárdnyi, jelentéktelen hangyaemberének élete csupa véletlen. 
Közben arra gondolok, hogy mégsem. Mármint persze vannak almaügyek, szikla- és kézmosásügyek, fegyverügyek, és nem, tényleg nem egy-egy emberen múlik a világ, de sok emberen mégis múlik valahogy. De nem úgy, ahogy ezt gondolni szoktuk. Egy nagy valószínűséggel közeledő háború árnyékában fontos elgondolkodni azon, hagyni kell-e mindent. Szerintem nem. Elfogadni a világot muszáj, változatlanul hagyni nem. 
Nem hiszek abban, hogy erőszakkal érvényt lehet vagy szabad szerezni az általunk igaznak hitt/gondolt világképnek, és az is biztos, hogy nem teszi jobbá, élhetőbbé azt a világot, amiben élünk. Inkább beszélgetni kell, inkább megismerni kell egymást, inkább gondolkodni kell együtt. Sokan mondják, hogy nem lehet, mert akinek más a vallása, akinek más a bőrszíne, a politikai beállítottsága ésatöbbi, azzal nem lehet mit kezdeni. Pedig kell. Ezt tanuljuk most megint kínkeservvel ebben az országban, és ehhez kell eltökéltség azok részéről, akik a gondolkodástól nem idegenkednek. 
Az iskoláknak egyetlen feladatuk van: gondolkodásra bírni a diákjaikat. A hétköznapi embereknek pedig el kell kezdeni egymással beszélgetni ahelyett, hogy egyre mélyebb árkokat ásnának egymás közt. 
Persze igazából minden mindegy. Minden ember, aki ma lélegzik, százötven év múlva por és hamu lesz. Ez az a szabály, ami alól nincs kivétel. A kivétel az, aki ezt érti, és miközben gondolkodni segít másokat, az örömre koncentrál. Nehéz. Nekem se megy jól. 


Megjegyzések

  1. milyen érdekes, hasonló kapaszkodókat keresek, és hasonló végkövetkeztetésekre jutok, (nem ez az érdekes, persze, hogy hasonló), hanem hogy épp most mazsolázok pálferi előadásaiban (https://www.palferi.hu/hanganyagok/2016-2017/2016-12-06/ ), és az igazság-irgalom "kettős"fontosságú elvei között virágzik ki az a sejtésem, hogy beszélgetni kell a másikkal, és megérteni irgalommal az ő féligazságát is, hogy együtt jussunk valamifelé, és hogy az együttérzés, az irgalom nélkül lehetetlen igazság (van, de az az "irgalmatlan igazság" csak rombol), ...és igen, a világ pl. úgy változik, hogy bennem egyensúly lesz, és pl. egyszerre csak egy emberrel meg tudom beszélni a velem ellentétes nézeteit, ...Butterfly Effect, csak lenne elég szárnyunk (és használnánk)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések