Beköltözés


Okosnak lenni fontos, sokkal fontosabb, mint a smink, meg a kis Gucci táska. Jó, erre mondhatja valaki, hogy ez egy un. értelmiségi dolog, de közben meg nem is, sőt nekem rossz kedvem lesz, ha valaki arra gondol, csak egy diplomás lehet okos, mert egyáltalán nem. (Sőt, teszem hozzá, de csak zárójelben, mert lehet ez csak az én személyes tapasztalatom az ifjú diplomásokkal kapcsolatban.)
Az okosságnak van köze a műveltséghez, de nem egyenesen arányos a papírokkal, van köze az olvasáshoz, de nincs köze a könyvekkel szemben oly gyakran megfigyelhető sznobériához, van köze a barátokhoz, meg a nyelvtudáshoz (similis simili gaudet), de nincs köze ahhoz, hol születtél és milyen színű a hajad. Az okosságban, ahogy a műveltségben is, és ez fontos, van egyfajta morális dimenzió. 
Az okos ember, nem csak valamiféle tudás birtokában van, hanem azt fel is használja valahol, ahol annak személyesen értelmét látja, és amivel valamiféle (köz)jó érdekében tenni tud. Ily módon a magyar megoldjuk okosba nagyon marginálisan tartozik ide, hiszen az sokszor inkább az egyéni érdekek érvényesítését szolgálja. Szóval az okos, az nem okoskodik, inkább néha hülyéskedik, és nem nagyokos, inkább jellemzően szemlél és feldolgoz. 
Mindez most Bán Zsófia elbeszéléskötetéről jutott eszembe (Lehet lélegezni), mert az volt a benyomásom, hogy a szerző nagyon okos, és ennek az olvasó komoly hasznát látja. A vegyes témájú írásokban benne van szépen a magyar valóság, a rossz dolgok is, meg a jók is, de hozzá van toldva a szeretet, meg az elfogadás, hogy ilyen mindenfélék tudunk lenni, de hogy ez így szép, és így igaz, és így ronda, és így hamis, és ez egy primer és inverz kalokagáthia egyben vagyis inkább egy elvarázsolt világ, mert ami szép az igaz, és ami csúnya, az még igazabb. És még az is lehet, hogy van egy párhuzamos univerzum, ahol minden hamis de ha lehet választani, akkor válasszuk inkább ezt, ahol minden lehet igaz is. 
Szeretem a könyveket, és azt hiszem, az olvasásnál talán csak zenélni lehet jobb. Hagyni, hogy beköltözzenek ezek a dolgok az emberbe, hogy tanyát verjenek odabent, aztán kikalapálják a sok furcsa kis görbületet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések