Horizont


A tegnapi posztot tovább szőve ma is csak oda tudok kilyukadni, hogy meg kell változnia a kommunikációnak ahhoz, hogy egy élhetőbb világ vegyen minket körül: a vertikális társadalmi berendezkedés (parancs)utasításos kommunikációja helyett a horizontális társadalom erőszakmentes kommunikációja: a beszélgetés és a dolgok megvitatása.
A tegnap esti társaságban például mindenki jól érezte magát, és értelmes beszélgetést folytattunk egymással és a francia fiatalemberrel a nemnövekedés ugyan utópisztikus, de nagyon is előremutató gondolata kapcsán. Az évek óta Budapesten élő Vincent okosan és átgondoltan mutatta be, miért a nemnövekedés provokatív elnevezését választották annak idején megalkotói ennek az egészen újszerű társadalmi-gazdasági modellnek, miféle komplex problémák erdejében telnek a mindennapjaink, és mit is értünk egy horizontálisan szerveződő mozgalmon.   
Jó volt erről beszélgetni, együtt gondolkodni, bár nyilván a vélemények nagyon sokfélék voltak, és jó volt egy picit elmerülni egy olyan utópiában, melynek Magyarországon sincs kevesebb esélye a megvalósulásra, mint mondjuk Franciaországban. Úgy tűnik az erős, központosított hatalmi törekvés nem kelet-európai nóvum, Macron talán csinosabb, mint Orbán, talán jobb is a kommunikációja, de amit csinál, az nagyon hasonló ahhoz, amit magyar kollégája tesz. (Vincent mesélt arról, hogyan vezényelte ki a francia államhatalom a katonákat és a tankokat egy Nantes környéki fenntartható biogazdaság lerombolására. Hát így.)
Szóval egy, ha nem is szép, de esetleg szebb, új világ lehetőségéről beszélgettünk, és az egyén lehetőségei és a mit kellene csinálni bizonytalanságával nagyon sok gondolatot ébresztő este volt. Az jutott eszembe egyébként, milyen jó, hogy úgy alakult az életem, ahogy, így számomra például nem okoz túl sok dilemmát, miről mondjak le, számomra ez a félig-meddig önként vállalt egyszerű élet napi gyakorlat. Milyen jó például, hogy nincs pénzem új dolgokra, egy csapásra felelősségteljes fogyasztó színében tűnök fel.
De a viccet félretéve szerintem sok dolgot tehet az egyén individuumként és a társadalom részeként is, főleg tanárként, már azzal is, ha beszélgetéseket kezdeményez a témával kapcsolatban. A horizontálisan (ön)szerveződő társadalmi csoportokban az egymás iránti felelősség kerül előtérbe, és talán nagyobb mértékű szolidaritás tud kialakulni, mint egyébként.
Persze mindez felvállaltan utópisztikus elképzelés a maga teljes rendszerében, de ha csak egy pici valósul meg belőle itt, egy kicsivel több meg egy másik helyen, még mindig jobban járunk, mintha egy teljesen kilátástalan jövő ígéretével hagyjuk magunk után a világot.

Megjegyzések

  1. "Vincent mesélt arról, hogyan vezényelte ki a francia államhatalom a katonákat és a tankokat egy Nantes környéki fenntartható biogazdaság lerombolására. Hát így."
    Vincent nagyon "szubjektíven" mutatta be számotokra a problémát ott Nantes környékén! A valóságban ez a helyzet sokkal bonyolultabb volt (a rendezése is!!!), mint ahogy ő azt bemutatta a részleteket nem ismerő közönség előtt... Kicsit restellem helyette is...

    VálaszTörlés
  2. Hű, ez érdekes. Mesélsz valamit erről? Engem eléggé meglepett az egész történet, szívesen hallanék még valamit róla egy másik nézőpontból is. Akár itt, akár máshol. :)
    (Egyébként ez csak egy mellékszál volt, és azt mesélte, hogy aztán közösségi osszefogással sikerült megakadályozni a reptér felépítését, de olyan sok egyébről volt szó, hogy erre a dologra nem tértünk vissza részletesen.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dióhéjban: kb. 1600 hektár terület illegális elfoglalásáról van szó. Az akció 2000 előtt kezdődött: Nantes mellett új repülőtér épitését tervezte az akkori kormány. Természetvédők és más, főleg baloldali és néhány szélsőségesebb szervezet tiltakozásul elfoglalta a kisajátított területeket, hogy megakadalyozzák a reptér épitését ( a terület egy része mocsaras, egynéhány ritkább növény és állat lakhelye is). Közben az elhúzódó helyzetre megoldásokat kerestek az egymást követő kormányok, röviden: Macron kormánya idén januárban úgy döntött, hogy elállnak a tervtől, amit pedig közben megszavazott a helyi lakosság többséggel (munkalehetőség, stb miatt)... A kb. 400 főre duzzadt "elfoglalók" viszont nem akarták elhagyni az elfoglalt területet, utakat, mert közben berendezkedtek egy utópisztikus, önellátó, önirányító társadalmi formára és már rég nem a reptér érdekelte őket legjobban... Március végéig kaptak határidőt, hogy "felszabadítsák" az elfoglalt földeket, mlyeket a kormány vissza akart juttani az erdeti tulajdonosoknak, ill. azoknak az elfoglalóknak, akik eredeti, önálló tervvel állnának elő. Többségük visszautasította az egyéni letelepedést, ők csakis közösségben akartak továbbra is funkcionálni. Igy miután 3, a kormány által megbízott közvetítő sem érte el a kivonulást, jött 2500 csendőr (tankokkal? hm, hm...), könnygázbombával, lerombolták az építményeket és busszal elszállították az elfoglalókat (máshol szállásolták el őket, nem letartoztatásról volt szó!)
      Kétségtelenül egy utópiáról volt szó, tiltakozásul a mai világ globális, profithajhászó szelleme ellen.
      Ugyanakkor lehet-e erre válasz egy bizonyos közjogon kívüliség, a magántulajdon önkényes elfoglalása?...

      Törlés
    2. Köszönöm, hogy árnyaltad a történetet.
      Nagyon nehéz azt előre látni, mi a megfelelő, a jövő szempontjából ildomos, út, de nem nagyon hiszem, hogy a káosz. Viszont a pillanatnyilag meglévő fogyasztói társadalom és a gazdasági növekedés sem.
      Hogy majd mi lesz, azt nem tudom, talán nem is a mi életünkben lesz a valami. De hogy a világ nagyon meg fog változni, abban biztos vagyok.

      Törlés
    3. Pillanatnyilag érzi az ember a nagy bizonytalansàgot: nyomaszto és izgalmas egyszerre!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések